Kontaktuj nás

Čo je prvý krok pri budovaní marketingovej stratégie?

Vladis Juraš
2. 3. 2022
3
min.

Zo skúseností s našimi klientmi vieme, že veľa nových a aj zabehnutých podnikateľov neustále naráža na rovnaký kameň úrazu. Keď začínajú s podnikaním, majú dokonale premyslený cieľ, službu alebo produkt, ktorý chcú ľuďom ponúkať. Avšak problém nastáva, keď rozmýšľajú, akým spôsobom do sveta vykričať čo robia, kto sú a prečo práve oni sú šťastná voľba pre ich potenciálnych klientov. 

Ich riešenie je často hneď implementácia. Povedia nám, že chcú riešiť Facebook a Instagram, lebo sa to tak robí a tam je v podstate každý. Áno, majú pravdu, že na týchto komunikačných platformách sa nachádza veľmi veľa ľudí, ale veľakrát si neuvedomujú, že nie vždy to môže byť pre nich šťastné riešenie, najmä ak nemajú správne definované publikum. 

Publikum však nie je všetko, čo musí spoločnosť zvažovať pri komunikácii svojej značky a svojich služieb. Vyplýva z toho otázka, či sa zaoberajú svojimi silnými a slabými stránkami, hrozbami a príležitosťami. Pre niekoho známe ako SWOT analýza. Majú definovaný jasný cieľ? Plán, ako svoj cieľ dosiahnuť? Ako by bez týchto informácií vedeli, či ich firma rastie? 

Doslova by sme to mohli prirovnať k stavbe domu. Keď staviate dom, predpokladáme, že tiež máte nejakú predstavu o tom, ako by mal vyzerať. Avšak na to, aby bol postavený s pevnými múrmi a podľa všetkých platných noriem, musí vám architekt vypracovať projekt, podľa ktorého robotníci začnú stavať. Prečo potrebujete architekta? Aby vám v nejakom momente nespadol dom na hlavu po tom, ako vložíte veľa úsilia pri jeho stavaní.

Tu sa dostávame k piatim dôvodom, prečo každá firma potrebuje marketingovú stratégiu: 

  1. Pomôže vám dosiahnuť dlhodobé výsledky. Dobre nastavená marketingová stratégia sa stane vašou mapou, na ktorej jasne uvidíte každý váš krok. Dobre vypracovaná marketingová stratégia by mala totiž obsahovať dôkladnú analýzu aktuálnej situácie, SWOT analýzu (silné a slabé stránky, príležitosti a hrozby), definovanie cieľa a plán, ako sa k nemu dostať. 
  2. Ako sa hovorí, viac očí viac vidí. A aj keď to pre vás nemusí byť ľahké rozhodnutie, dovoľte nezainteresovanému tímu kvalifikovaných ľudí nazrieť do interných systémov vašej spoločnosti. Môžu vám totiž priniesť nový uhol pohľadu a tým osviežiť vaše podnikanie. Ukážu vám, akým smerom sa uberať, aby váš podnik rástol.
  3. Môžu vás priviesť k aktivitám, ktoré budú mať skutočný efekt. Skúsená agentúra vám poradí, čo je vo vašom prípade funkčné a čo naopak nie.
  4. Jedna z najdôležitejších vecí, ktorú vám marketingová stratégia môže priniesť, je, že uvidíte veci očami zákazníka. Veľakrát zo svojej kancelárie neuvidíte veci, ktoré vidia vaši zákazníci u vás na pobočke, predajni či e-shope. Zistite, ako rozmýšľa váš zákazník a ako vníma vašu značku. Takéto informácie vás zaručene privedú k novým nápadom ako sa posunúť o krok vpred.
  5. Súčasťou stratégie je aj dôkladná analýza vašich predošlých aktivít, z ktorých sa dá zreteľne vyhodnotiť, v čom má cenu pokračovať, čo nové by podporilo doterajšie výsledky a do ktorej mláky by ste radšej už nemali opakovane vstúpiť.

Pokiaľ však máte takéto zásadne veci už dávno zmapované a stále sa vám nedarí podľa vašich predstáv, stojí za zváženie obchodno-marketingová stratégia. Čo to je a načo by ste ju mohli potrebovať? To sa často pýtajú aj naši zákazníci. 

Pri tvorení obchodno-marketingovej stratégie sa s vami stretnú vysoko kvalifikovaní pracovníci, ktorí vás prídu navštíviť do firmy. Čo tam budú robiť? Budú sa vás a kľúčových zamestnancov firmy pýtať rôzne otázky, aby zistili, ako doteraz fungoval predaj vo vašej firme. Veľakrát totiž nemusí byť chyba v marketingu, ale v obchodnom systéme. Preto k vám prídu do hĺbky preskúmať všetky interné nastavenia, aby našli chybu, ktorú vy zvnútra spoločnosti nevidíte. 

Výsledkom tejto stratégie je jasné nastavenie obchodu a marketingu, keďže idú ruka v ruke. A na to, aby bolo možné merať vaše úspechy, si spoločne definujete cieľ a určíte časové podmienky. Taktiež dostanete implementačný plán ako výstup, kde bude rozpísané, či využívať offline marketing, online marketing, aké komunikačné kanály používať, aby ste oslovili relevantných ľudí, a mnoho ďalšieho. 

Ak ste sa rozhodli, že do toho idete, lídri vašej stratégie budú BA (Hons) Daniel Csúr Msc. a Msc. Daiana Shagambayeva.

https://www.linkedin.com/in/daniel-csur/

https://www.linkedin.com/in/daianashagambayeva/

Vaša konkurencia stále rastie. A čo vy?

Dohodnime sa
na bezplatnej konzultácii
Prečítajte si Progres
Spoznajte príbehy
našich klientov
Aby sa o podnikaní len nerozprávalo, poďme niečo spoločne podniknúť
Zistite, aké riešenia vieme ponúknuť pre Vaše špecifické situácie.

Otváracie hodiny:
PO - PIA
8:30 - 17:00
SO - NE
zatvorené
Bélu Bartóka 20/A
979 01 Rimavská Sobota
0902 126 561
info@prognessa.com
Spojte sa s nami:
©2019 - 2023 PROGNESSA, s. r. o.
|
verzia 6.0
|
Ochrana osobných údajov
|
Obchodné podmienky